Kuzu Göbeği Mantarı veya Morel Mantarı Nisan’da Ege Pazarlarında

IMG_9912 IMG_9921 IMG_9928

Araştırdıkça, okudukça kültür ürünü olmayan, tohumuna, yetiştirme tarzına el değmemiş yabani otlara, mantarlara, meyvelere daha çok ilgi duyuyorum.

Kuzu göbeğinin de peşine bu nedenle düştüm. Kuzu göbeği ya da diğer adıyla morel çok sevilen ve değerli bir mantar. Yurt dışında genellikle Morchella olarak biliniyor. Mantar Uzmanı Jilber Barutçuyan’ın Türkiye’nin Mantarları-1 Kitabı’nda her mantar gibi bunun da çiğ olarak tüketilmemesi gerektiği notu var. Görüntüsü biraz ürkütücü, öyle alıştığımız mantarlar gibi değil.Bu mantarların bacak kısımları üstüne göre daha açık renk.  Üstünde ise peteksi daha koyu renk bir yapı var.

Şu sıralar yağışların ardından Ege pazarlarında bir iki tezgahta rastlanabilir durumda. Zaten gök gürültüsünden sonra topraktan çıktığına inanılıyor.  O, bir ilkbahar mantarı. Ama genellikle pazarlarda pek bilinmiyor, bileni de köylerden topluyor. Kilosunun fiyatı 50-60 TL arasında değişiyor.  Kozak’ta 30 TL ye bulabiliyorsunuz. Ayvalık Armutçuk pazarında peşine düştük, ve bulunca almamazlık etmedik. Geçen hafta yağan karlardan sonra pazar sabahı Edremit’in hemen arkasındaki Kaz Dağları’nın eteklerindeki  çam ağaçlarının dibinden karların altından toplamışlar.

Yine bir sohbet sırasında öğrendim ki, Konya’nın güneyine doğru dağlık olan bölgelerinde çam diplerinde karavina çalısının altında çıkarmış. Koyunlari keçiler de çok severmiş, çobandan önce gördüler mi, koşar yerlermiş.

İçi boş olduğu için bu mantarın dolması da yapılabiliyor. Sotesi son derece lezzetli. Hele de mevsimin klasiklerinden taze sarmısak ve soğan kullanınca bir başka güzel.  Yapacağınız klasik bir mantar sote, ama lezzet süper.

Bu mantar  ipi dizilip kurutularak da saklanabiliyor.

Jilber Bey’in de uyardığı gibi çok dikkatli olmak, ancak bilen birilerinden alarak tatmak gerekiyor.

Ege Pazarları şu an otları ve mantarları ile hazine gibi. Yolunuz düşürse dikkatlice bakın, daha neler keşfedeceksiniz.

IMG_3999 IMG_4000

KUZU GÖBEĞİ MANTAR SOTE

MALZEMELER

YAPILIŞI

Join the conversation

*Your comment will not be published, all fields are required.*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.