Sapanca’ya sapıvermek, yeşile ve maviye koşuvermek
[puregallery]
İstanbul çevresinde baharı yakalama seanslarımıza devam ediyoruz. Bir günlük kaçamaklar için ideal yerlerden biri de Sapanca.
Kış için Kartepe, bahar ve yaz ayları için Sapanca Gölünün hemen yanında yükselen ve doğuya doğru ilerledikçe Bolu dağları ile Gevye Boğazı’nda kol kola giren Samanlı Dağları’nun kucağındaki küçük vadiler, dereler, her zaman güzel.
Eğer sabah erken çıkmaksa niyetiniz İstanbul’dan, hepi topu zaten 1,5- 2 saat sürecek yol. Tabi direksiyondaki kişinin tutumuna, yanındakilerin de toleransına bağlı olarak. Sapanca civarında kalacaksanız da, devam da edecekseniz Sapanca bir kahvaltıya değer.
Bunu neden söylüyorum? Bu güzergahtan devam edip Düzce, Güzeldere, Efteni Gölü ve diğer Düzce Şelalelerine gidebilirsiniz , bir Abant klasiği yapabilirsiniz, biraz ileriden Gevye yoluna sapıp, Taraklı, Göynük, Sünnet Gölü, Mudurnu güzergahını deneyebilirisiniz. Hepsinde kahvaltı için Sapanca’nın konumu ideal .
Kartepe, Arifiye’den çıkın, ister interneti karıştırın, ister Mahmudiye’ye devam edip tabelalara bakın, lezzetli yerler yakalayacaksınız. Bir başka seferden önerim, Titiz Izgara olacak. Herhalde Izgarası da iyidir ama kahvaltısı süper. Peynir, zeytin özenle seçilmiş, reçeller ev yapımı …. ve bir detay var ki bizim için önemli: pişi. Hızlı, temiz, adı gibi titiz, bir aile işletmesi, mutfakta hanımlar …. bir evin salonu şeklinde sıcak samimi kapalı alanı, yeşillikler ve meyva ağaçlarıyla dolu bir bahçesi var. Antikalarla kaplı bir koridordan ulaşıyorsunuz masalara.
Sonra atlatın arabaya, yeşile koşun. Dağların içine sokulan birkaç vadi var. İstanbuldere, Mahmudiye ve biraz daha da ileride Maşukiye.
Bu vadiler boyunca dereleri odak noktası olarak alan birçok tesis kurulmuş. Göletleri, şelaleleri, meyve bahçeleri, çiçekleri ile gönlünüze göre bir yer seçin. Derenin sesini, kuşları, vadinin nemli kokusunu, kayın, meşe, dişbudak, kestane, ıhlamur ağaçları ve eğrelti otlarının fısıltısını, mavi mineler, yabani menekşeler, sarı düğün çiçekleri, papatyalar ve adını bilemediğimiz pembe, mavi, mor, sarı, beyaz çiçeklerin burcu burcu kokusunu yeni bir yaş için, yeniden doğmak için şöyle bir solukta içinize çekin……… tam yeri, tam zamanı….
Bu sefer Mahmudiye Köyü sapağından hemen önceki yoldan girdik, çiçekli bahçeler, seralar arasından yukarı kıvrıla kıvrıla çıktık ve Şelale Tesisleri’nde karar kıldık.
[separator]
[separator]
Hem çimler üzerinde çocukların rahatça koşuşturacağı alanı, hem de dereden oluşturulan suni göletler üzerinde loca balkonları ile keyifli bir mekan. Civar tesislerde olduğu gibi kiremitte balık, köfte, saç kavurma, peynir, mantar, sucuk alternatifleri var. Bunlar arasındaki en özel lezzetin, peynir olduğunu söylemek lazım. İster mantar üzerinde, ister sade, bir çoban salata ve taze ekmek oldu mu, menüden ne seçerseniz seçin, yanında sönük kalıyor.
Su sesi, arada bir kanat çırpan ördekler, yeşilin binbir tonu, anın keyfini çıkarmak, sohbet etmek, doğayı dinlem, acele etmeden, demli bir çayın yanında.
Bu arada her şey tozpembe değil tabi ki. İnsanın girdiği her yer de derin izler bırakıp, toprağı ve üzerindeki örtüsünü bozma çabası için bu vadide de tuhaf örnekler yok değil. Sırmasu tesisleri, ve yukarılardan getirilen su, borular vb. … İlle de bu bina yapılacaksa buraya, daha doğa dostu bir görüntü olamaz mı, çıplak beton yerine mesela?
Bir sonraki adım dere boyunca yürümek, ormanı izlemek ya da Sapanca Gölü kenarına inmek olabilir. Göl ve TEM arasında, mangal yerleri, restoranlar dizili. Göl ayna gibi ışıldıyor, kıyısında baharda otlar çiçekler, sazlar, sazlar arasında birbirinden farklı kuşlar, kalabalık olmayan günlerde objektiflerinize güzel pozlar verebilirler .
Gölün suları bu sene 60 metre çekilmiş. Çay içtiğimiz cafenin iskelesinde yürürken şaşkınlıkla gölün çekildiği alandaki kalın köklere bakıyor, nilüferlere ait olduğunu öğreniyoruz. Susuz da olsalar, yine de tek tük yaprakları çıkmış. Yaz nasıl olacak bakalım?
Akşam üzeri sakin göl manzarasını, güneş ve bulutların pozlarını izlemek keyif verici, mavi , gri ve yeşilin tonları, tatlı sohbet ve yeni yolculuk sohbetleri manzaraya eşlik ediyor.
[separator]
[separator]
İstanbul’a dönme süresi, akşam yemeğine geç kalmak üzerine düşünceler, zaten yoldan çıkmaya hazır bizleri bir 25 km geriye, Adapazarı’na atıyor. Bu tarafa ne zaman gelsek, uğramak için bahanemiz hazır olan Köfteci İsmail’e doğru yol alıyoruz. Islama köftenin bir Rumeli yemeği olduğunu keşfetmek beni bunu mutlu ediyor. İşte bir lezzet durağı. (Böylece “Hayata Lezzet Katanlar” kategorimizi açıyoruz.)
Karınımız tok, oksijenden hafif çarpılmış, gözlerimizde yeşil ve mavi, yeni yolculuk planlarını mırıldanarak dönüşe geçiyoruz.
Şehirden kaçıp, doğanın kucağınd biraz oyalanmak isteyenlere bilindik bir rota.1,5 -2 saat ötede, orada olduğunu bilmek güzel.
Comments:
Çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık….
çok teşekkürler
BEN GONDEREYIM OTLAR BURDA COOOK VAR
neden olmasın
I might be beantig a dead horse, but thank you for posting this!
dear lacey,
the horse is awakening, hopefully
A praicootvve insight! Just what we need!
Nağme cim ellerine sağlık.
teşekkür ederim çilerciğim
yemeklerı yaglı bı pletes hocası ve işletmesı bırlıkte yapıyorlar boyle sacmabır yer hayatımda gormedım temızlıgı kalanlara yaptırıyorlar eger yapmazsan yemek yok herkezın 3-4 saat yurumekten agakları su toplamıs temızlık kesınlıkle yok hıjyen yok bır tane sertıfıkalı ınsan yok telefon cekmıyor odalarda buz dolabı yok bı fon makınası bıle calıstıramıyorsunuz
sıtede okuduklarınızın 100- 99 yalan dolan
ınternet reklamından baska hıc bır sey yok kesınlıkle soylenenler vaat edılenler hepsı yalan zaten sozlesmelerını ıyce okuyunca anlarsınız saglık bakanlıgılı onayıda yok şirket dıye ruhsatları var …. doktoru hemsıresı temızlıkcısı hocaları dıyetısyenı hıc bırseyı yok.tek dogru soyledıklerı özgur hoca ıle yuruyus …. öburlerıne sakın ınanmayın paranızı bastan alıyorlar ve vermıyorlar
Merhaba,
yaşadığınız deneyim için çok üzüldüm. Biz Darıdere de kendi olanaklarımızla çadırda konakladık.
Yorumunuzu siteye ekliyorum ki söz konusu tesiste konaklama olanaklarını kullanıp sizin gibi zor durumda kalınmasın. İyiyi ve kötüyü bilgi olarak paylaşacağız ki bu tip yerler de iş sahibi olmanın, müşterinin önemini anlasınlar
iyi günler dilerim
Merhaba,
Biraz evvel pişirmem tamamlandı.Çok pratik ve lezzetli bir yemek.
Tarif kolaylığı için de ayrıca teşekkür etmek isterim.
Sevgiler
Ahenk Akyüz
Afiyet olsun
sevgiler
Merhaba ben frig evinden gürcan beyin eşi.yorumlar ve fotoğraflar için teşekkürler.
Tekrar bekleriz frig evine.
http://www.frigevi.com
Gecen sene Mart ayinda Bodrum a gitmistik ve orada yengem cok lezzetli kuzu etli yapmisti. Nohut da eklemisti. Cok guzel olmustu. Tarifini yazmamistim. Nagme cim, senin tarifle yapacagim, cok tesekkurler. Bakalim Istanbul da bulacak miyiz?
İstanbul’da bir ot pazarı olsa ne hoş olur. GErçekten çok lezzetliler
Aklıma hemen gelenler;
organik pazarlar ?
ya da Kanyonda Cuma günü kurulan Datça Murat Bey Çiftliği pazarı ; arkadaşlarım oradan ısırgan bulmuşlardı
bir de Okmeydanında bir Kastamonu pazarı var diyorlar ama ben henüz oralara ulaşamadım
Ben bulursam size de alayım / getireyim
sevgiler
ELİNE SAĞLIK
Çok beğendim bütün ayrıntıları vermişsin tesekkurler
muhteşem bir tarif
sabah oğlum efe ve arkadaşına yaptım, akşamüstü de kendime keyif için:)
diğer tarifleri denemek için sabırsızlanıyorum.
sevgiler
Bunlar çok nefis görünüyor. Bakalim bizim evdekiler tarifi kimden aldığımı tahmin edebilecekler mi
bakalım
bu da guzellllll elinize saglik